14 положителни проби за салмонела в старозагорска детска градина

  26 Април 2018, 10:42     2562     0   
     


Общо 14 станаха далите положителни проби на салмонела ентеритидис в старозагорската детска градина "Бреза". Пробите се взети в периода от 20 април досега. Не всички са заболели – някои са само преносители на заразата засега.  

Това са 12 деца от Втора група, от които 2 заболели и 10 здрави заразоносители, и 2 души от персонала – здрави заразоносители (помощник-готвач и помощник-възпитател). Положителните за салмонела лица са отстранени от детското заведение и са насочени към личните им лекари за лечение по антибиограма. 

Продължава изследването на децата от детската градина, които не са били в детското заведение на 20 април. В градината се приемат деца само с отрицателни резултати за бактериално носителство.  

Извършена е повторна крайна дезинфекция на цялата детска градина, като това е направено още на 20 април.   Областна дирекция по безопасност на храните в Стара Загора предприе повторно вземане на проби от храна и отривки от външната среда на кухненския блок, резултатите от които са без отклонения от нормата.