15 слонски костенурки, които спасиха вида от изчезване, се завърнаха у дома за първи път от над 50 години

  08 Юли 2020, 18:04     5525     0   
     


Снимка: Около 40% от костенурките родени в размножителната програма са наследници на 100-годишния Диего.

15 слонски костенурки, които участваха в една от най-успешните програми за спасяване на вид от изчезване в историята, се завърнаха у дома на Галапагоските острови след над 55 години.

Костенурките са преместени на остров Санта Круз през 60те години на миналия век, като последен опит да бъде спасен видът слонска костенурка. Сред тях е и Диего, който има най-голяма заслуга за успеха на размножителната програма и е световноизвестен с изключително високото си либидо.

Благодарение на тези 15 костенурки, от 60те години на остров Санта Круз са се родили повече от 2000 слонски костенурки, като около 40% от тях са заслуга на 100-годишния Диего.

Сега възрастните костенурки са пенсионирани и могат да се отдадат на спокоен живот в родния си дом остров Испаньола, където преди 50 години е имало останали само 2 мъжки и 12 женски екземпляра от вида.

Министърът на околната среда на Еквадор благодари на костенурките и всички, участвали в размножителната програма, и добави, че с връщането на животните се затваря една много важна страница в историята на Галапагоските острови.

Слонската костенурка обитава единствено Галапагоските острови в Тихия океан и е известна като най-голямата костенурка на земята. Възрастните достигат тегло над 400кг и дължина повече от 1,8м. Средната продължителност на живота им е 100 години, като най-възрастният регистриран екземпляр е бил на завидните 176 години.


     

 


Последни

България

Откриха 4 тона пестициди близо до Червен бряг

   04 Август 2020   110    0