30.10.2016 - Празник на Зелето в с. Петърч

  24 Октомври 2016, 13:05     3999     0   
     


Някои наричат зелето "северен лимон". А това не е случайно – витамин С в него е повече, отколкото в лимоните и портокалите. Известният древногръцки математик Питагор пише: "зелето е зеленчук, който поддържа постоянна бодрост и ведро настроение на духа”. 

Община Костинброд и столицата на зелето с. Петърч организират традиционния „Празник на Зелето“.

Тази година той ще се състои на 30 Октомври от 11.00 ч. на площада в селото. Програмата ще включва концерт, кулинарна изложба, традиционен зелник, много награди и забавления, конккурс за най-голяма зелка.

„Щом има празник на тиквата, оти да нема и на зелето“, питат риторично с присъщата си шопска закачливост гостоприемните домакини на поредния празник на кълбовидния зеленчук в софийското село Петърч.

Празникът на зелето в Петърч е пример за възникването на един нов селищен празник, който има за цел да популяризира най-характерното за региона производство. Ежегодното му провеждане в няколко последователни години създава у хората усещането за традиция. Съвместяването на търговски, кулинарни, състезателни и развлекателни елементи в Празника на зелето го прави типичен представител на съвременната празничност на българите.


     

 


Последни

България

Парламентът сложи край на зеления рекет

   09 Април 2024   3732    1