52-годишен бивш военен се опитва да евакуира бездомни животни от Афганистан

  26 Август 2021, 15:05     2023     0   
     


Бивш пехотинец в Кралските военноморски сили Пен Фартин от години живее в Афганистан и е ръководител на неправителствена организация, която управлява приют за бездомни кучета в Кабул.

Въпреки настъпилата криза в държавата, 52-годишният Фартинг отказва да се евакуира сам и се опитва да намери начин да спаси всичките си служители, както и над 200 домашни любимци.

Във вторник Фартинг обяви, че е осигурил самолет, който да превози екипа и животните, но самолетът не може да получи разрешения за кацане в Кабул.

На следващия ден британският секретар по отбрана Бен Уолъс обяви, че Великобритания ще направи всичко възможно да евакуира Фартинг и екипа му, но няма да приоритизира  животните пред хора.

Въпреки това той добави, че ако 52-годишния военен успее да транспортира животните до летището, то Великобритания ще се опита да осигури слот за кацане на самолета.

Фартинг приема това условие и организира конвой, който да откара него, екипа му и животните до летището, но заради суматохата и трафика, остават блокирани в района на аеропорта.

Малко след това бившият пехотинец се обърна към говорителя на Талибаните Сухайл Шахин през „Туйтър“.

„Уважаеми г-не, екипът ми и животните сме блокирани в района на летището. Там ни чака самолет. Бихме ли могли да осигурите на нашия конвой безопасно преминаване до летището. Ние сме неправителствена организация, която ще се завърне в Афганистан, но точно сега искам всички да са в безопасност“ написа Фартинг в „Туйтър“.

Малко по-късно той добави, че са получили уверения, че ще им бъде осигурен коридор до летището.