90-годишна британка е първият човек, ваксиниран срещу COVID-19

  08 Декември 2020, 17:43     2176     0   
     


Снимка: На излизане от болницата, медиците изпратиха 90-годишната Кийнан с аплодисменти.

90-годишна британка стана първият човек, ваксиниран против COVID-19, извън клиничните изпитания. За имунизацията й е използвана ваксината на „Pfizer“.

Маргарет Кийнан, която живее в Ковънтри от шест десетилетия, но е родена в Северна Ирландия, получи ваксината в градската университетска болница в 6,31 ч. местно време във вторник.

Възрастната дама коментира, че за нея това е привилегия, тъй като това ще й даде възможност да прекарва повече време с близките си.

На излизане от болницата, медиците изпратиха 90-годишната дама с аплодисменти.

Великобритания стана първата държава в света, одобрила за употреба ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech. С това беше дадена зелена светлина за започване на масова ваксинация.

"Това е денят на победата, в който започваме да използваме ваксината срещу коронавирус в цяла Великобритания. Това е началото на края на тази пандемия. Не сме още стигнали там, но е много важно хората да продължат да правят нещата, които знаят, че трябва, да следват правилата и насоките, за да държим епидемията под контрол. Но сега виждаме светлина в края на тунела", заяви здравният министър Мат Ханкок.

Ваксината на „Pfizer” трябва да се съхранява при -70 градуса. Затова британското правителство е  осигурило специални фризери за 50 болнични заведения, в които ще се извършва имунизация.