Ангел Кунчев: Мръсното ни море е медиина бомба на НПО

  18 Август 2023, 15:34     5365     0   
     


С пост във фейсбук д-р Ангел Кунчев категорично опровергава изледванията, направени от неправителствена организация, получила пари по европроект, целта на който е да се покаже щ, че водите в България са замърсени.

Ето какво пише доц. Кунчев: 

 

"По повод “медийната бомба” за мръсното ни море:

Евтина сензация, която може да струва скъпо на страната ни!

Редно е когато се обявяват такива данни да се публикуват и протоколите от изследванията... Вместо това се поставя под съмнение професионализма на колегите от РЗИ Бургас, което е най-малкото неетично!

На усвояващите пари по проекти би трябвало да е ясно, че ако вземете проби 1-2 дни след бури и обилни валежи, в морето ударно навлизат големи маси вода от реките.

А ако вземете вода от някое застояло взерце може да докажете и 400 пъти над нормата!

По стечение на обстоятелствата от една седмица съм точно на Южния плаж в Приморско. Засега не съм видял тълпи от болни пациенти.

И един въпрос, който няма нищо общо със ситуацията - знаете ли някоя НПО от Гърция или Турция, която в разгара на сезона изпълнява проект, които доказва каква помийна яма е морето им?

Дал съм указания на РЗИ Бургас да покани изпълнителите на проекта да вземем и изработим заедно проби от морето."

 

Това е поредният опит от началото на годината на неправителствени организации и "експерти", борещи се за медийно внимание, които се опитват да провокират с тезата, колко е мръсно Черно море. 

 

Същевременно и министъра на екологията Юлиан Попов заяви, че екологичен проблем с морската вода няма, а това потвърждават и множеството изследвани проби.