Археолози откриха 417 древни селища на маите, скрити под дъждовните гори в Гватемала

  25 Май 2023, 10:06     3596     0   
     


Снимка: Пирамидата Ла Данте е един от големите обекти, открити от учените. Тя е скрита под дъждовните гори в отдалечен регион на Гватемала.

Екип от учени са открили огромна система от древни селища маите, скрити под дъждовните гори на Гватемала.

Новината бе публикувана още през януари в научния журнал „Древна Мезоамерика“, но преди дни отново стана гореща тема в научните среди, след като археолози вече започнаха да изучават тези селища и на място.

Учени откриха над 400 древни селища на маите, скрити под дъждовните гори в Гватемала 

Селищната система е открита, използвайки въздушно лазерно заснемане със системата Лидар, която прониква в горния слой на земната кора. Изследваната територия е близо 1700 квадратни километра в карстовия басейн Мирадор-Калакмул.

Резултатите показват, че в региона, който е покрит с гъста дъждовна гора, има останки на 417 маянски селища, свързани с над 150 км пътища.

Селищата са разделени в 6 категории, според големината им, както и според значението им. В най-големите има структури, които най-вероятно са религиозни пирамиди, церемониални центрове, язовири, резервоари, както дори и спортни съоръжения.

Според учените селищата са на най-малко 2000 години, като ги датират от предкласическия период на маите- 1000 г. пр. Хр. - 150 г. сл. Хр.

„Изследването показва, че маите са имали сложна система от социално-икономически и политически отношения и са изграждали инфраструктура, която да подпомага тези отношения“ смята Карлос Моралес от Университета в Тексас, един от авторите на изследването.

В началото на този месец са започнали и археологичните разкопки на някои от обектите, което се оказва доста трудна задача, защото те се намират в най-гъстите части на дъждовните гори. Освен, че регионът е труднодостъпен, там дебнат опасности като ягуари, змии и различни други отровни животни.

„Благодарение на системата лидар ние знаем, че тези селища сам там. Преди това бе невъзможно. Днес знаем, точно къде се намират и точно къде трябва да отидем, за да започнем да ги изучаваме“ коментира Енрике Хернандез, археолог от Университета в Гватемала Сити.

Той разказва, че ако някога археолозите успеят да разкрият загадките на тези селища, то находката би била сходна по значение за световната история с пирамидите в Египет. За целта обаче трябва огромно финансиране.

Археологът Ричард Луис пред започналите разкопките на пирамидата Ла Данте

Международният екип, провел изследването, включва учени от Сорбоната, Унивеситите в Тексас и Солт Лейк Сити, както и Университета Сан Карлос в Гватемала.

Те решили да използват технологията Лидар, с която се правят 3D проекции на горната част на земната кора чрез осветяване на целта с лазерна светлина и измерване на времето, за което отразената светлина се връща до сензора, след като наскоро тя показала добри резултати при проучване на маянските селища в Белиз. 


     

 


Последни