Археолози откриха най-старата фабрика за бира в света

  16 Февруари 2021, 17:45     6485     0   
     


Археолози са открили огромна фабрика за бира в древноегипетския град Абидос, съобщава месното министерство на туризма и антиките.

Експертите смятат, че комплексът датира от периода на фарона Нармер, или около 3100 години преди Христа, превръщайки го в най-старата пивоварна в света. 

Фабриката е разделена на осем секции, всяка от които е с дължина 20 метра и е разполагала с по 40 глинени казана, използвани за затопляне на вода. Според изчисленията на учените античната пивоварна е имала капацитета да произвежда около 22 000 литра бира едновременно.

Все още не е ясно каква точно роля е изпълнявала бирата в древен Египет, но д-р Матю Адамс от Нюйоркския университет, който е водач на екипа, открил фабриката, коментира, че бирата най-вероятно е била използвана по време на погребалните церемонии на ранните египетски фараони. Към това насочвали находки, намирани в миналото, както и самото наличие на фабриката в близост до некропол.

Идеята, че в региона може да има фабрика за бира се заражда още в началото на миналия век, когато екип от британски археолози открива предмети, подсказващи, че древните египтяни са използвали бира по време на церемониите в царския некропол.