Археолози откриха огромен непокътнат град на над 3000 години в Египет(Видео)

  12 Април 2021, 13:35     4732     0   
     


Археолози в Египет са открили град на 3000 години, който може да се окаже най-големият античен град откриван в страната, съобщава „Дойче Веле“.

„Златният град“ е открит от екипа на легендарния египтолог Захи Хауас близо до Луксор и Долината на царете. Градът, който датира от времето на фараона Аменхотеп III, е бил покрит от дебел слой пясък и затова е открит чак сега.

„Уникално е защото вече знаем много за гробниците и задгробния живот в Египет, но сега отрихме град, който ще ни покаже как са живели хората по време на Златната ера“ коментира Захи Хауас.

Той добави, че когато разкопките приключат най-вероятно ще се потвърди, че това е най-големият древен град откриван някога в Египет.

Бетси Браян, професор по египетски изкуства и археология в Университета Джон Хопкинс смята, че това е най-значителната археологична находка от изравянето на гробницата на Тутанкамон преди почти един век.

Разкопките на местността между храмът на Рамзес III и Аменхотеп III започнаха през септември 2020г. Няколко седмици след началото екипът от археолози открива следи от кални тухли, което ги насочва към изгубения град.

След 7 месеца разкопки, екипите са успели да открият няколко квартала, пекарна, в която има запазени пещи, складове, бижута, глинени съдове, както и скелет на един от обитателите на града, по чийто колене има следи от въже.

Археологичните разкопки продължават, като учените очакват да намерят още много находки, от които ще разберат повече за живота в градовете по време на Златната ера в Египет.