Археолози откриха тайна подземна структура близо до Голямата пирамида в Гиза

  15 Май 2024, 12:22     652     0   
     


Археолози в Египет откриха нова структура под кралско гробище близо до 4500-годишната Голяма пирамида в Гиза.

Става въпрос за две скрити камери, които се намират под Западната гробница до Голямата пирамида на Хуфу.

Използвайки радарна технология и електротомограф археолозите са се натъкнали на L-образна плитка подземна структура, която е свързана с по-дълбоко помещение.

„Вярваме, че открихме аномалия - комбинация от плитка подземна структура, която е свързана с друга, по-дълбока“ разказва пред „Live Science” Митоюки Сато.

Според анализа на учените L-образната камера е пълна с пясък, но съдържанието на по-дълбоката не е ясно. Може да става въпрос за неоткрита гробница, както и за просто празно помещение.

Откритието е може да се окаже много важно, защото в района има основно мастаби – гробници, които се намират на повърхността, а учените досега не са се натъквали на подобни подземни скрити камери.

Горното помещение се намира на около 2 метра под Западната гробница и е с размери 10 на 15 метра. Учените са изчислили, че долната камера се намира на между 5 и 10 метра под земята, като размерите й са 10 на 10 метра.

Те се намират точно на границата на Западната гробница, където няма наземни гробове. Това е и причината мястото да не е изследвано досега.

„Над земята няма нищо, но това не означава, че под земята също е така. Досега в тази зона не са правени разкопки“ добави Митоюки Сато.

Откритието е направено от съвместен екип на Египетския изследователски институт за астрономия и геофизика, и японските университети Хагаши Нипон и Тохоку. То бе публикувано в научния журнал „Archaeological Prospection“.

Очаква се разкопките на мястото да започнат още през тази година.


     

 


Последни

България

Кирил Петков и баща му си присвоили плажа Корал

   29 Април 2024   7022    0