Айсберг с размерите на Рим се откъсна от Антарктида(Видео)

  01 Март 2021, 13:59     5570     0   
     


Огромен айсберг с размери 1270 квадратни километра се откъсна от шелфовият ледник Бранд в Антарктида.

Отделянето на ледената маса се с случило на около 20 километра от британската антарктическа база „Халей“. За щастие по това време станцията не е работила, а 12-членният екипаж се е завърнал у дома преди месец.

Учените всъщност очакват това явление от години, заради многото пукнатини в леда на ледника Бранд. Преди 4 години експертите от „Британската антарктическа служба“ решават да преместят базата по-навътре към континенталната част на Антарктида, за да се подсигурят, че станцията няма да попадне върху откъснат леден блок.

„Подготвяме се за подобно явление от няколко години. Благодарение на система от изключително чувствителни GPS сензори, ние знаем какво се случва с леда, дори и през Антарктическата зима, когато в базата няма хора“ коментира пред CNN Джейн Франсис, директор на Британската антарктическа служба(БАС).

Тя добави, че подобни явления са част от натуралния цикъл на ледниците и няма връзка с предишни откъсвания или с промени в климата.

„Промените в леда на ледника Бранд са естествен процес. Няма общо с откъсването на лед от шелфовия ледник Ларсен преди 4 години. Няма и доказателства, че климатичните промени играят някаква роля“ смята Франсис. 

Припомняме, че през юли 2017г. айсберг с размер 3600 квадратни километра се отдели от шелфовия ледник Ларсен.

Очаква се през следващите няколко седмици учените да разберат каква ще е съдбата на новосъздадения айсберг– той може да започне да се отдалечава, както и да остане почти статичен, близо до шелфовия ледник Бранд.

Долу може да видите кадри на новосъздадения айсберг, заснети от самолет: