България внася над 25% от тока

  12 Януари 2024, 11:25     3940     0   
     


Доскорошната слава на България като износител на ток, който спасява дори съседните държави, се оказа развенчана от началото на тази година, пише 24 часа.  

В 16,45 часа в четвъртък у нас са влезли 1316 мегавата ток от всички съседи около нас. Това е близо до 25% от потреблението в страната, което в този час е било 6166,21 мегавата. Пиковите потребления в най-студените дни достигат над 7000 мегавата.

Най-големият внос в този час е бил от Румъния - 569 мегавата, които след минути са станали на 671. Между 116 и 279 мегавата са от Гърция, Сърбия, Турция и Северна Македония.

Тенденцията за голям внос на ток започва от началото на годината. За първата седмица той е с 14 682 мегаватчаса повече от износа. В сравнение с година по-рано спадът в износа е 109,58%.

„Никога не е имало такъв внос“, коментира председателят на енергийната комисия Делян Добрев.

„Около нас в момента имало евтин ток и търговците го доставят. Турция има фотоволтаици и въглища, за които не плаща квоти и това прави производството от тецовете там евтино. Румъния има големи вятърни паркове и изнася от тях, гърците построиха много солари. Ток от тях дори минава през Северна Македония, за да стигне до България, тъй като електропроводите с Гърция са натоварени“, коментира Добрев.

Българско производство има, но е по-скъпо, защото въглищните ни централи плащат квоти въглеродни емисии. В държавната ТЕЦ “Марица-изток 2” в четвъртък следобед например са работили 419 мегавата при пълна мощност от 1640. Двете американски централи не са намалили капацитета си, защото имат договори с НЕК за изкупуване на електроенергията. Този на “КонтурГлобал Марица-изток 3” изтича през февруари.

В четвъртък в 14 часа въглищният и соларният ток у нас са били поравно - около 24%. Делът на АЕЦ “Козлодуй” е 34%. Два часа по-късно картината се променя. Делът на ТЕЦ-овете става 34,83 на сто, а на соларния ток - 16,48 на сто.

„Междусистемната свързаност и обединението на пазарите позволяват на търговските участници да имат достъп до най-евтиния ток в Европа, така че те работят за българския потребител“, коментира изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.

"Ако навън електроенергията е скъпа, тецевете у нас ще работят с пълен капацитет".

Според Делян Добрев напразно се оспорвал, включително и от него, поетият ангажимент за 40% намаление на емисиите до 2026 г. Пазарът всъщност вече го направил. През 2022 г. въглищните централи произвели 12 тераватчаса ток (един тераватчас е равен на 1 милион мегаватчаса - бел. ред.) при средно от 18 до 20 тераватчаса в предишни години. Изключение правела само 2023-а, която бе кризисна за енергетиката в Европа - тогава нашите тецове произвели 22,7 тераватчаса.