България втора в света по смъртност на глава от населението заради мръснен въздух

  28 Септември 2016, 06:21     66375     12603   
     


Снимка: ekonovini.bg

Световната здравна организация (СЗО) алармира, че проблема със замърсяването с фини прахови частици нараства. Организацията представи данните по години, но за първи път направи класация по държави.

България е на второ място в света по смъртност на глава от населението заради мръсния въздух, който дишаме (118 смъртни случая на 100 000 души). Преди нас е Украйна (120 починали на 100 000 души), а трето и четвърто място се заемат от Беларус и Русия.

Общо 8634 смъртни случая от мръсен въздух са регистрирани в България през 2012 г., сочат данните на СЗО.

Замърсяването на атмосферния въздух може да следите в реално време на http://maps.who.int/airpollution.

Според британският вестник "Гардиън" основна причина за замърсяването на въздуха в Украйна, България, Беларус и Русия е тежката индустрия.

България от години е със завишени нива на наличието на фини прахови частици във въздуха, а екоминистерството посочва като виновник за това увеличения трафик на автомобилите в градовете и отоплението с дърва и въглища през зимата.

Най-мръсният въздух у нас дишат в Димитровград и Монтана, както и около Пловдив, който през последните години привлече индустрията в зоната "Тракия". Това показва публикуваната интерактивна карта от СЗО, която очертава опасни региони и посочва градовете, където са надвишени определените от организацията допустими нива на замърсяване на въздуха. Данните за България са от 2013 г.

Над 3 милиона души в света умират годишно от замърсен с фини прахови частици въздух. В световен мащаб 92% от населението живее в държави с мръсен въздух, замърсен над допустимите, зададени от СЗО, нива и стандарти с фини прахови частици.

Близо 90% от всички смъртни случаи заради мръсен въздух са в страни с ниски и средни доходи, предимно в райони от Югоизточна Азия и западната част на Тихия океан, показва проучването на СЗО. Най-лошо е положението в трите най-населени страни от общо 184 проучвани държави. В Китай през 2012 г. над 1 милион души са починали от мръсен въздух. На 100 000 души смъртността е 76, което отрежда на най-многолюдната страна 10-та позиция по този показател. През 2012 г. в Индия жертви на мръсния въздух са станали около 600 000 души, а в Русия - над 140 000. Сериозно е положението и в индустриалната част на Германия, където са регистрирани 26 160 смъртни случая през 2012 г. Великобритания е на 25-о място с 16 355 смъртни случая, сред държавите, предоставили данни. В САЩ жертвите на мръсния въздух са 38 043 през 2012 г.

Най-чист въздух дишат в Исландия, Финландия и Канада, където е отчетена и най-ниска смъртност, сочат данните на СЗО. Тези държави са ограничили планово замърсяването на въздуха. Подобен пример следва в момента и Франция.

Основният проблем за високата смъртност са малките фини прахови частици от 2.5 микрона, известни като PM2.5, които проникват в белите дробове. Замърсяването на въздуха идва основно от автомобилите, от работещи на въглища заводи и от изгаряне на отпадъци, сочат данните на СЗО. Прашните бури в близост до пустини също допринасят за замърсяването и обясняват отчасти защо Иран е на 16-а позиция по общ брой смъртни случаи с 26 000 души годишно.

"Сега разполагаме с данни колко граждани умират от замърсяването на въздуха. И това, което установяваме, е много лошо. Сега няма никакви оправдания за бездействието", казва Мария Нерия, оглавяваща "Обществено здраве" в СЗО и отдел за околна среда.

"Замърсяването на въздуха на глобално ниво е основен риск за общественото здраве. Значителен брой човешки животи могат да бъдат спасени, ако нивото на замърсяване на въздуха се намали", коментира резултатите Гейвин Шадик, ръководител на международния екип, работил по обработването на данните.