Българска авиокомпания получи разрешение да лети до САЩ

  07 Март 2021, 13:23     4687     0   
     


Българската авиокомпания GullivAir получи разрешение за полети от България до САЩ, съобщава Avioforum.com.

Разрешението на Департамента по транспорта на САЩ е издадено на 2 март 2021г. и е валидно за две години. Българската авиокомпания планира да лети от летище София до нюйоркското летище Кенеди три пъти седмично.

Разрешението дава възможност за извършване на полети, както редовни, така и чартърни, на товари, поща и пасажери между всяка точка на САЩ и Европейския съюз. Освен това, компанията може да изпълнява редовни товарни полети и чартъри, в рамките на графика на други оператори, при предварително одобрение.

Българският оператор подаде заявление за това през есента на 2020 г.

Кога ще бъдат стартирани реалните полети, в момента е неизвестно. Редовни полети между България и САЩ няма от повече от 20 години.

GullivAir разполага с няколко самолета – първият Airbus A330-200 (LZ-ONE), който пристигна миналото лято. Машината със сериен номер 811 е на лизинг. Освен това през февруари в регистъра на ГВА са вписани още два A330-200 – LZ-AWZ и LZ-AWY. Компанията ползва и три турбовитлови ATR-42-600 (LZ-DAI, LZ-DAH и LZ-DAJ), вписани в регистъра в края на февруари и началото на март 2021 г.

GullivAir получи сертификат от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ за авиационен оператор през юли 2020 г.