Българските експерти предлагат забрана на пушенето на наргиле под 18-годишна възраст

  31 Август 2017, 10:18     2218     0   
     


Снимка: pixabay.com

Експерти от няколко български министерства предлагат пушенето на наргиле да бъде забранено за хора под 18-годишна възраст, съобщиха от БНТ.

Светлана Йорданова, заместник- министър на здравеопазването, казва, че пушенето на наргиле , според мнението на експертите, е по-вредно от пушенето на цигари.

Забраната ще изисква промени в три закона - за здравето , за тютюна и за данъците и акцизите.

Заместник- министърът на здравеопазването обясни, че ще има обсъждане на възможностите за забрана на пушенето на наргиле и на смеси от растения от лица под 18-годишна възраст. "Разбира се, ще вземем предвид становищата на други компетентни органи и неправителствени организации, както и мнения на родители, които са пряко засегнати от тези практики", добави тя.

Пушенето с наргиле е станало нещо като лудост сред тийнейджърите в България наскоро. Темата стана популярна след като 11-годишната Никол от Бургас бе убита от 15-годишно момче за спор дали да пуши наргиле или не.

До края на септември в училищата ще бъдат организирани лекции, които да обяснят на децата и техните родители за вредите от наргилета за пушене.

Светлана Йорданова казва, че процесът на изгаряне и вкаменелостите, вдишани по време на процеса на изгаряне, независимо дали идват от сушени ябълки, плодове, билки и др., Са канцерогенни и на практика са по-вредни от пушенето цигари.

Очаква се в рамките на един месец работната група да бъде готова със своите предложения за законодателни промени.

Източник: novinite.com