БАН предлага да се направи планетариум в новия парк Кукуряк

  13 Декември 2020, 13:53     4504     0   
     


Да се изгради планетариум в новия парк „Кукуряк“ в квартал „Овча купел“ предлага председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски. Това обясни той пред „Монитор“ и уточни, че идеята е съоръжението да бъде изградено на терените на БАН, които попадат на територията на парка.

В момента там се намират изоставени съоръжения на неизползвани научно-технически изследователски център на Академията.

Акад. Ревалски обсъдил какво може да се направи с терените на БАН на среща с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, главния архитект Здравко Здравков и районния кмет на „Овча купел“ Ангел Стефанов.

„Впоследствие след дискусия с колегите аз предложих да се обсъди възможността за изграждане на планетариум. София има нужда от такова съоръжение. Ние можем да предоставим ноу-хау и терените, но не можем да осигурим финансиране. Затова търсим съвместна реализация на проекта със Столична община, като е възможно и други организации да се присъединят в търсене на външно финансиране“, разказа председателят на БАН.

Според него планетариумът може да се превърне в много посещавано и любимо място за младите хора, които имат желание да научат повече за Вселената, не само от София, но и от страната.

Паркът ще се намира на терен между бул. „Монтевидео“ и улиците „Кукуряк“, „761“ и „Маестро Кънев“. Северната му част ще е прилежаща на третата линия на метрото, а единият от изходите на метростанция „Жк Овча купел“ ще бъде на територията на парка. Това ще даде възможност за лесен достъп с градски транспорт, посочи акад. Ревалски. Новите 4 станции на метрото в „Овча купел“ се очаква да заработят през първото тримесечие на следващата година.

В проекта на парк „Кукуряк“ се предвижда да бъде изградена велоалея, която да започва от метростанцията и да заобикаля цялата градина. Ще бъде обособена и зона за културни мероприятия - амфитеатрална сцена, пространство за артинсталации и изложби на открито. В парка се предвижда да бъдат открити още ботаническа градина и природо-научен музей. Ще бъдат изградени и зона за спорт на открито, комплекс от детски площадки, както и зона за разхождане на домашни любимци. В частта към ул. „761“ ще има алея с фонтани и кръгов шадраван.