Бебе зебра в британски зоопарка е загинало заради стрес от фойерверки

  11 Ноември 2020, 12:57     3080     0   
     


Снимка: Хоуп е родена в разгара на първата карантина през март

Бебе зебра в британски зоопарка е загинало заради стрес от фойерверки, съобщава BBC.

Малкото, което е кръстено Хоуп(Надежда), е изпаднало в паника по време на заря и се е блъснало фатално в една от оградите.

След аутопсия на животното е доказано, че животното е загинало в следствие на силния удар.

„Загубата на Хоуп е огромна трагедия. Знаем, че това не е била целта на организаторите на събитието, но това нещастие показва ужасния ефект, който фойерверките имат върху животните, независимо дали става въпрос за зебри, коне, домашни любимци или диви животни“ коментира Лари Буш, директор на „Noah's Ark Zoo Farm“.

Зебрата е родена през март месец, в разгара на първата карантина във Великобритания. Служителите на зоопарка я кръщават Хоуп, защото тя символизира надеждата, че всичко ще се оправи.

„Раждането на Хоуп беше  лъч светлина, във времена, в които трябваше да затворим зоопарка за няколко месеца“ коментира Джейн Гибинс, гледачът на Хоуп.

От зоопарка апелират хората да се замислят, че когато организират заря и пускат фойерверки, това създава огромен стрес у всички животни и може да доведе до фатален край.

„Надяваме се, че хората ще започнат да се замислят и да използват т.н. „тихи фойерверки“, които вече са достъпни на пазара“ добавиха от зоопарка.