Бил Гейтс: Няма как да преборим климатичните промени без атомна енергия

  16 Юни 2021, 13:54     3254     0   
     


„Трудно е да си представим бъдеще, в което да можем да декарбонизираме енергийната мрежа, ако не използваме повече атомна енергия. Светът е изправен пред поредната историческа глобална криза заради изменението на климата, която заплашва да бъде опустошителна за Земята, ако не действаме сега, за да намалим нейното влияние“.

Това обяви милиардерът Бил Гейтс по време на онлайн събитие на американския Институт за ядрена енергия (NEI).

Според Гейтс в Америка и в световен мащаб всяка година се закриват повече реактори, отколкото се откриват нови, което сериозно би попречило на света да пребори климатичните промени.

„Ако имаме сериозни намерения да се преборим с климатичните промени, първото нещо, което трябва да направим е да удължим живота на безопасните реактори. Но и това няма да бъде достатъчно. Трябва да се правят сериозни инвестиции в ядрената енергия, за да достигнем въглероден неутралитет и да предотвратим климатична катастрофа.

Той обясни и как се е насочил към инвестиции в атомната индустрия.

„Преди 15 години, заедно с група експерти, исках да проуча технологиите, необходими за решаване на двойната заплаха - от глобална енергийна бедност и изменението на климата. И стана ясно, че основен инструмент срещу тях е усъвършенстваната атомна мощност. Тя е единственият източник на енергия без въглерод, който имаме и който може да доставя електроенергия ден и нощ, през всеки сезон, почти навсякъде на Земята. Ето защо през 2006 г. станах съосновател на компанията TerraPower. И оттогава съм председател и най-големият инвеститор, защото вярвам, че тази работа е от съществено значение за решаване на изменението на климата и за осигуряване на чиста, надеждна и достъпна енергия за всички“, сподели Гейтс.