Бионтех е започнала клинични изпитания на ваксина срещу рак

  02 Юли 2021, 17:29     7611     0   
     


Снимка: От компанията очакват до края на годината да започнат предклинични и клинични изпитания на още две ваксини – срещу ракови болести в областта на главата и шията и за индивидуализирана неоантигенна специфична имунотерапия при множество тумори.

Германската компания „Бионтех“ е започнала клинични изпитания върху хора на ваксина срещу рак на кожата.

От компанията съобщиха, че първите пациенти вече са ваксинирани. Очаква се в изпитанията да участват около 120 души, всички от които пациенти с меланома в трети или четвърти стадий.

Ваксината BNT111 срещу рак на кожата се базира на същата технология като Ковид ваксините на компанията, а именно информационна РНК. Тя действа, като научава човешката имунна система сама да се бори с раковите клетки на меланомата.

В започналата втора фаза от изпитанията ваксината ще бъде изпробвана върху пациенти, в комбинация с противораковия препарат „Libtayo“ на „Санофи“.

„Нашата цел е да използваме възможностите на имунната система срещу рак и други инфекциозни заболявания. Успяхме да покажем истинския потенциал на иРНК технологията при Ковид ваксините и това ни дава възможност да развием потенциала на технологията и срещу ракови заболявания. Не трябва да забравяме, че ракът е глобален здравен проблем, по-тежък от пандемията“ казва в изявление Йозлем Туречи, съосновател на „Бионтех“.

За момента ваксината е одобрена за клинични изпитания в САЩ, Обединеното кралство, Австралия, Испания, Италия, Германия и Полша.  

От компанията очакват до края на годината да започнат предклинични и клинични изпитания на още две ваксини – срещу ракови болести в областта на главата и шията и за индивидуализирана неоантигенна специфична имунотерапия при множество тумори.