Борислав Сандов: Няма проблем да купуваме електроенергия от чужбина

  24 Ноември 2022, 15:10     2206     1   
     


Няма проблем България да купува електроенергия от другите страни в региона. Това заяви тази сутрин бившият министър на околната среда и водите и вицепремиер по климата Борислав Сандов в студиото на „Твоят ден“. 

„Ние не сме остров, както продаваме енергия, така може и да купуваме“ отговори Сандов на въпрос дали България е застрашена от режим на тока, когато се наложи въглищните ни електроцентрали да спрат работа заради емисиите.

Припомняме, че Борислав Сандов е основният виновник за решението на България да обвърже Плана за възстановяване с намаляване на въглеродните емисии до 40% от стойностите през 2019г.

Още в началото на годината той започна масирана медийна атака срещу ТЕЦ, заявявайки, че до 2025г., по икономически причини, те сами ще спрат производството на електроенергия, заради въглеродните квоти. В поредица от интервюта пред български медии тогава Сандов заяви, че

„затварянето на въглищните централи в Маришкият басейн е закъсняло".

Всичко това се случва защото Борислав Сандов прокарваше интересите на енергийното лоби,  свързани със Зелената сделка и изграждането на възобновяеми енергийни източници(ВЕИ). Мащабните проекти по Плана за възстановяване като огромната, и непозната за света, батерия за съхранение на електроенергия щеше да се финансира с 1.5 млрд. евро. Тези пари биха влезли в изключително тесен кръг компании, които от години са лидери на пазара в строителното и експлоатацията на ВЕИ.


     

Стоян25.11.2022 г., 13:20 ч.

Историята някой ден ще съди жестоко този Борислав Сандов, подчинен на олигарха Иво Прокопиев, който работи против интересите на собствената си Родина - България!