Боянският водопад – най-смъртоносната забележителност на София

  23 Август 2021, 16:05     7335     0   
     


В неделя станахме свидетели на поредният смъртоносен инцидент на Боянския водопад. Около 14 часа чуждестранен турист се подхлъзва в най-високата част на водопада и загива след падането.

Оказва се, че Боянският водопад е една от най-смъртоносните забележителности около София. Само в периода от 1999г. до 2021г. общо шест души са загинали по подобен начин на Боянския водопад.

Последната трагедия е от 9 юли 2011г., когато 39-годишния Константин пада смъртоносно от абсолютно същото място като инцидента от вчера. Тогава в обществото сериозно се заговаря за нуждата от парапети, а Българския червен кръст многократно апелира за поставянето им.   Действащият директор на Природен парк „Витоша“ Тома Белев обаче отказва да постави предпазни огради, с претекст, че това е в разрез с плана за управлрние на парка, а номерът е отбит с няколко предупредителни табели и коментар от Белев, че „мястото е опасно, и туристите се изкачват, като знаят, че поемат риск“.

Впоследствие за случаят се забравя.

До вчера, когато 30-годишният чужденец стана поредната жертва на Боянския водопад.

Не е ясно колко души трябва да паднат фатално от водопада, за да бъде обезопасена една от най-големите забележителности на Витоша, която привличат десетки хиляди български и чуждестранни туристи всяка година.