Четиригодишно момиче откри отпечатък от динозавър на 200 мил. години

  31 Януари 2021, 23:02     3856     0   
     


Четиригодишно момиче от Уелс е открило отпечатък от стъпката на динозавър на 200 милиона години.

Малката Лили Уйлдер била на разходка по плажа Бендрикс Бей в Уелс, когато се натъкнала на скалата, върху която се намирала уникалната находка.

„Откритието може да помогне на учените да разберат повече за структурата на ходилата на динозаврите. Отпечатъкът е толкова запазен, че дори се виждат отделните нокти“ споделиха от Националния музей в Уелс, където вече се намира фосилът

Все още не е ясно от какъв вид динозавър е оставен отпечатъка, но съдейки по размерите от 10см, най-вероятно става въпрос за някой от по-малките видове, високи до 100 см. Възможно е да принадлежи на вида Селофизис.

„Фосилизираният отпечатък от стъпка на динозавър е на между 200 и 220 милиона години - периода Триас. Това е може би най-добре запазената подобна находка във Великобритания и ще помогне на палеонтолозите да придобием по-добра представа как са ходили и стъпвали динозаврите. Лили има огромна заслуга за това“ коментира Синди Уелс от Националния музей на Уелс.

Бендрикс Бей е брегова ивица в южната част на Уелс, която е известна като най-доброто място във Великобритания за откриване на отпечатъци и фосили на динозаври от периода Триас. Почвата там е глинеста, което е предпоставка за откриване на множество фосили и вкаменелости.