Да, освен еко храната, полезни са и еко облеклата!

  11 Февруари 2017, 08:47     2162     0   
     


Снимка: Amploa Atelier

Органик дрехите са произведени от органик материи, а те сами по себе си са създадени от органик произведени растения – това могат да бъдат коноп, памук, лен, бамбук. Много често те са много строго контролирани и съответно за тяхното производство не се използват никакви пестициди и химикали за тяхното създаване. Така, че крайният продукт е много по-здравословен. Когато носиш органик материя твоята кожа може да диша. Тези дрехи са антибактериални и то по естествен начин. Освен това са много меки на допир. Много често биват използвани именно за новородени деца. Те са много популярни за най-ранната детска възраст.

Петя Станкова, основател и дизайнер, и нейният екип от „Amploa Atelier” са първите в България, които правят дизайнерска колекция с органик дрехи, но това е много популярно в някои страни по света. Америка, Австралия, Германия и Англия са първенци в това отношение. Така, че хората там имат култура да търсят такъв тип дрехи и ги купуват.

Дали е глезотия дрехите да са ти органик?

Глезотия би било за този човек, който не е пострадал от използването на конвенционални  материи. Полиестерът, акрила, полиамида и всички изкуствени материи са нефтен продукт и няма как нещо, което е произведено от нефт да бъде нетоксично за кожата.

Когато кожата се поти тя иска да диша, иска да освободи това нещо от тялото си, а когато си с полиестер това няма как да се случи. Изпотяването е механизъм, който ни разхлажда и ни предпазва от прегряване в топла среда или по време на тренировка, или натоварване на организма. Нашето тяло също така произвежда пот, когато изпитваме силни емоции или сме в стресови ситуации, по време на хормонални промени. Този механизъм играе роля и в борбата с инфекциите. Така, че ако от време на време в краткосрочен план носиш полиестер това няма да е чак толкова опасно за здравето. Но, ако това е основната материя, която слагаш върху себе си тогава определено има опасност да се токсикираш. Алергиите са дори най-малкото, което може да се прояви като реакция. Може да се получи преждевременно състаряване на кожата, асма или други по-сериозни здравни проблеми.

Произвеждат ли се органик материи в България?

За жалост не. В гр. Чирпан е единственият Институт по памук. В България почти памук не се произвежда, а какво остава за дрехи от органичен памук.

„Amploa Atelier” се е ориентирала към най-големият производител на памук в Европа, фирма от Германия, която доставя платовете, необходими за направата на дрехите.

Най-големите производители в света са от Индия. Там е меката на памука, без начение дали е конвенционален или органик.

Каква е разликата между конвенционален и органик памук?

Животът на памука започва от растението. Всъщност много малко хора знаят, че памукът може да расте в три различни цвята – бежов, син и кафяв, т.е може да се пропусне периодът на багрене на материята. Може директно да се създаде материя, която да бъде носена. При органик материите могат да се използват билкови оцветители, т.е. нищо което да бъде изкуствено.

Докато при конвенционалният памук от една страна целият процес започва с омекотяване на памука и избелването му преди да се сложи яркият цвят. Така, че първата стъпка е много остър химикал, който за жалост влияе ,много лошо на самата тъкан. Тя не може да бъде устойчива. Всеки от нас се е сблъсквал с памучни материи, например памучни тениски, които много бързо се изхабяват и след няколко месеца си казва, че е купил някакъв боклук, който трябва да хвърли.

Така, че определено всичко започва с грижата към тъканта от самото растение. Когато растението е произведено с пестициди, химикали памукът всичкото това го попива, дори изпирането няма да помогне.  Най-голямата част от конвенционалният памук в света е генно модифициран.  Така, че това просто е непоправимо само с едно изпиране.

„Amploa Atelier” е първото и единственото място в България, където можете да поръчате дреха изцяло от органични материи - памук, коноп, бамбук и други естествени материали. За сега колекциите са предназначени изцяло към дамите.

За какви жени са предназначени дрехите на „Amploa Atelier”?

Нашата дама е осъзната цена. Която цени себе си. Има различен ритъм на живот. Обръща внимание на своите нужди. Цени здравето си.