Девет станаха жертвите на бурята в Южна Франция

  16 Септември 2021, 17:48     1770     0   
     


Девет станаха жертвите на наводненията в Южна Франция.

На 14 и 15 септември южните части на Франция бяха ударени от мощна буря, която донесе огромни количества дъжд и наводнения.

В департамента Гар само за два часа се изваляха количествените норми дъжд за два месеца. Притока на вода наводни много градове и села, сред които и регионалния център Ним.

Стотици пожарникари реагираха на над 450 сигнала за бедстващи хора. Десетки коли останаха блокирани по магистралата между Ним и Монпелие, а хеликоптер евакуира над 30 души по магистралата, чийто коли са били почти напълно потопени от приливната вълна.

Първоначално местните власти съобщиха за двама души, които са в неизвестност, единия от които е бил отнесен от приливната вълна. За щастие и двамата са открити и са без опасност за живота.

Днес обаче френските власти съобщиха, че има установени девет жертви. Всички те са туристи, които не са се съобразили с предупрежденията за опасно време и са се удавили в буреносните води на Средиземно море.

Най-много са жертвите около град Монпелие, където е в сила оранжев код за бурии. Там пет души са били отнесени от морското течение.

„Не мога да разбера защо хората влизат в това бурно море. Това е драматичен ден за целия регион“ коментира Джордан Дартие, кмет на едно от селата в региона.

Според аварийните служби, причина за големия брой удавяния е, че водата в момента е нетипично топла.  

„Температура на водата от 24 градуса по това време е рядкост, която може да примами туристите, което е много опасно. Смятам, че заради високата температура и силните течения, по плажовете трябва да бъдат позиционирани допълнителни спасителни пунктове, поне до края на месеца“ коментира Грегори Кутарел, ръководител на отдела за издирване и спасяване в Буш дю Рон.