В Долината на смъртта отчетоха една от най-високите температури в историята

  12 Юли 2021, 16:25     6751     0   
     


Западните части на САЩ са обхванати от нова гореща вълна. Високите температури разпалиха горски пожари, а в Долината на смъртта измериха една от най-високите температури отчитани някога на Земята.

54.4 градуса показаха официалните измервания в Долината на смъртта в неделя, стойност, която ако бъде потвърдена, ще се окаже най-високата температура официално измервана поне в последните 100 години.

„През юли и август всеки ден тук е сякаш се разхождам в печка с вентилатор. Въпреки че разликата между 50 и 54 не се усеща лесно, въздухът е толкова горещ и сух, че понякога човек остава без дъх“ коментира Бранди Стюард, говорител на Национален парк „Долината на смъртта“.

Долината на смъртта е известна като едно от най-горещите места на Земята, като там подобряването на различни температурни рекорди не е рядкост. Това се дължи на факта, че долината се намира на до 86 метра под морското равнище и е обградена от планинска верига. Планините действат като преграда и нагорещеният въздух няма от къде да напусне долината.

Интересно е, че спорът  за най-високата температура отчитана някога на Земята всъщност е доста поляризиран.

В момента официалният рекорд се държи от Фърнъс Крийк в Долината на смъртта. На 10ти юли 1913г. измервания отчитат рекордната за Земята 56.7 градуса.

Мнозинството от метеоролози обаче са скептични, че този рекорд е автентичен, тъй като е отчетен преди повече от 100 години, и то с доста по-примитивни инструменти. Освен това, официалните измервания от същия ден, в други части на региона, показват значително по-ниски температури.

Всъщност повечето съвременни експерти приемат температурата от 54 градуса, измервана в Долината на смъртта на 20 юни 2013г., както и в Кувейт на 21 юли 2016г., за най-високата отчитана в историята на Земята.

За да се превърне в най-високата температура, отчитана поне в последните 100 години, рекордът от неделя ще трябва да бъде потвърден от американските метеоролози. Процес, който може да отнеме от няколко месеца до година.