Двама алпинисти получиха шестгодишна забрана да изкачват Еверест

  14 Февруари 2021, 23:55     7716     0   
     


Двама индийския алпинисти са получили шестгодишна забрана да изкачват Еверест, заради фалшиво изкачване на върха.

През 2016г. Нарендер Ядав и Сема Госвами представят снимка от предполагаемото си изкачване на Еверест, а Непалското бюро по туризъм им връчва сертификат за успешно покоряване на световния първенец.

Оказва се обаче, че няма нито един свидетел на въпросното изкачване. Също така на снимките, знамената, които двамата носят седят абсолютно изправени и неподвижни, а в очилата на единия не се вижда никакво отражение на планината. Тогава мълвата за двамата индийци започва да се разпространява из Базовия лагер на Еверест и това поставя начало и на съмненията. Няколко алпинисти дори подали жалба към туристическото бюро.

След преглеждане на снимките от експерти и проведена проверка се установява, че двамата индийци всъщност никога не са стъпвали на Еверест.

„Установихме, че двамата индийци никога не са стъпвали на Еверест. Имаха възможността да представят доказателства и снимки, но те не го направиха, което означава, че всичко е измама“ коментира говорителя на Непалското туристическо бюро.

Оказва се, че двамата достигнали на около 1000 метра под Еверест, в т.н. зона на смъртта, когато запасите им от кислород свършват и телата им не издържали, като дори се наложило да бъдат спасявани.

Заради всичко това двамата са получили шест годишна забрана да изкачват Еверест, както и глоби от по 500 долара.

Това не е първият случай, когато Непалското бюро по туризъм се налага да изтрие имена от списъка с алпинисти, покорили най-високия връх в света. През 2019г., когато бе и най-натовареният сезон под върха и известните снимки с опашки под Еверест обиколиха света, са установени петима души, които са излъгали, че са покорили върха.