ЕКА: Нивата на азотен диоксид във въздуха над Италия са се понижили значително заради вируса

  18 Март 2020, 21:38     16963     0   
     


Европейската космическа агенция съобщи, че замърсяването на въздуха с азотен диоксид над Италия е намаляло значително заради епидемията от коронавирус.

От агенцията публикуваха видео, на което може да се види как между 1ви януари и 11ти март въздухът над Северна Италия се е изчистил драстично от вредния газ. Измерванията са направени от сателита „Сентинъл-5”, част от европейската програма за мониторинг на атмосферата „Коперник“.

Азотния диоксид е газ, който се отделя при горене на горива. Основните замърсители с него са моторните превозни средства, електроцентралите и различни видове индустрия.

„По-ниските нива на азотен оксид във въздуха над долината на река По се набиват на очи най-много. Въпреки че може да има малки отклонения в данните заради облачността, ние сме сигурни, че това изчистване от газа се дължи на карантината в Италия, която доведе до намален трафик и ограничаване на промишлеността“ коментира Клаус Зенер, ръководител на мисията „Сентинъл-5” в програмата “Коперник“.

Същото явление бе наблюдавано и преди няколко седмици в небето над Китай.

Долу може да видите видеото, публикувано от Европейската космическа агенция, което показва спада на нивата на азотен диоксид над Италия: