ЕКА сподели снимки как би изглеждала бъдещата колония на Луната

  14 Декември 2020, 18:43     2365     0   
     


Снимка: Според ЕКА изграждането на т.н. „Лунно село“ ще започне преди 2030г.

Европейската космическа агенция сподели снимки как би изглеждала колонията на Луната, за която се говори усилено през последните няколко години.

Очакванията на ЕКА и НАСА са, че до 2024г. ще бъдат подновени човешките мисии до земния спътник. Те ще имат за цел да започнат колония и астронавтите да се научат да използват наличните ресурси на Луната.

Освен това, идеята на европейската и американската космически агенции е тази колония да проучи неизследваните части на Луната и да изберат място, от където ще излитат бъдещите мисии към Марс.

„Вече въпросът не е дали ще се случи. То ще се случи, защото сме силно ангажирани да изследваме Луната, Марс и всички други точки след това“ коментира Ейдън Коули, който е научен съветник в Европейската космическа агенция.

Според него до края на десетилетието ще започне строителството на цилиндрични структури на Луната, в които астронавтите ще живеят и ще провеждат научни изследвания, а те ще ги защитават от радиацията и неблагоприятните условия на спътника.  

Коули е начело на екип, който се занимава с изследването на най-голямата пречка пред колонизацията на Луната – почвата.

Лунната почва се състои от заредени малки и изключително остри парчета метал, които полепват за всичко, до което се докоснат. Нещо, което може да доведе до сериозни технически проблеми за бъдещите колонизатори.

Екипът на Коули обаче има идея, че лунната почва може да се използва за изграждане на втория етап от базата на Луната, които ЕКА нарича „Лунно село“. Според тях роботи могат да я събират и след това, използвайки 3D принтери, да бъде превръщана в тухли, които да се използват за строителство на допълнителни сгради.

„Целта ни е да създадем постоянна база на Луната, която да може да се използва от астронавти от целия свят. Лунното село ще е една огромна крачка за човечеството“ коментира Ян Вьорнер, генералният директор на Европейската космическа агенция.