Екоактивистки атакуваха с торти шефа на авиокомпанията Райънеър

  11 Септември 2023, 12:36     1975     0   
     


Нестандартна акция срещу авиобос в белгийската столица Брюксел. 

Екоактивистки атакуваха ръководителя на авиокомпанията "Райънеър" Майкъл О'Лиъри с торти пред основната сграда на Европейската комисия в града. Целта на атаката е протест срещу въглеродните емисии на авиокомпанията.

"Спрете замърсяването", изкрещя екоактивистка, след като удари О'Лиъри в лицето с торта с крем, докато той се готвеше да се снима с картонено изображение в цял ръст на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Втора активистка го удари отзад. Двете жени не се представиха и не казаха дали са представителки на конкретна организация.

"Райънеър" е най-голямата авиокомпания в Европа по брой на пътниците и сега превозва над 20% пасажери повече, отколкото в периода преди ковид пандемията.  

Според базирания в Брюксел тръст "Транспорт и околна среда" самолетите на "Райънеър" миналата година са отделили повече от 13 милиона тона въглероден диоксид, което означава, че "Райънеър" е най-големият замърсител сред авиокомпаниите.

Компанията пък твърди, че е една от най-ефективните авиокомпании в света заради големия брой хора, които превозва със самолетите си и малкият брой незаетите места в самолетите ѝ.

Целта на посещението на О'Лиъри в Брюксел е да връчи на Фон дер Лайен петиция с 1,5 милиона подписа с искане за разрешение самолети да могат да преминават през френското въздушно пространство по време на стачките на френските авиодиспечери.