Екокомплекс Белчински извор е номиниран за най-добро СПА в България

  27 Май 2023, 12:17     4346     0   
     


Белчински извор е номиниран за най-добър СПА комплекс в България на Световните туристически награди (World Travel Awards).

В изграждането на комплекса, който се състои от хотелска част и екоселище, е изграден, са вложени различни екологични материали – глина, конопени тухли, рециклирано дърво и др.

Той разполага с огромен СПА център, които включва външни и вътрешни басейни с минерална вода, тепидариуми, сауни, топилни, стаи за масажи, джакузи, билкови, солни и ледени стаи и т.н.

Дебитът на минералната вода е от собствен сондаж - 6,5 литра в секунда, като литър и половина в секунда е прокаран през чешма, която е извън рамките на комплекса и е за обществено ползване. Останалото влиза в комплекса и пълни басейните и джакузитата.

Водата при извора е 41 градуса, но изградената в комплекса хидросистема я охлажда последователно до 36 и до 28 градуса за различните басейни. Водата лекува болести на опорно-двигателния апарат, леки кожни заболявания и болести на периферната нервна система.

Според местните поверия лековитата вода на Белчин е открита от дъщерята на император Теодосий Първи - Гала Плацидия. В наши дни при разкопки в околността е намерена златна монета с нейното изображение, една от петте такива в света.

Всичките къщи в комплекса пък са изградени от екологични материали – част са глинени, а други - от конопени тухли, които имат антибактериално покритие. Освен това те имат идеална топлоизолация - до степен, че при 35 градуса жега навън, вътре няма нужда от климатик. Прозорците и верандите им са ориентирани към близкия Цари Мали град.

Ако искате да гласувате за Белчински извор на Световните туристически награди, може да го направите до 30 май тук.