Еколози изляха зелена боя в Канале Гранде във Венеция(Видео)

  11 Декември 2023, 10:29     1121     0   
     


Еколози изляза зелена боя в Канале Гранде във Венеция.

Отговорност поеха от групата Extinction Rebellion, известна като XR. Нейните активисти се прочуха с вандалските си прояви. Само през тази година те залепиха ръцете си за картина на Пикасо, разбиха прозорци на банки и пръскаха фалшива кръв върху сгради, за да привлекат вниманието към проблемите на климата.

Те заявиха, че целта им е да привлекат световното внимание към COP28 – Климатичната конференция на Обедините нации.

Въпреки че активистите твърдят, че зелената флуоресцентна боя е безобидна, тя далеч не е такава, тъй като съдържа химикали, които могат да увредят флората и фауната в морето, както и да дезориентира морски обитатели.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро осъди действанията им, като написа в Туитър, че в резултат на това обществените услуги, включително транспортът, са били спрени.

„Поради акробатиката на самозвани екоактивисти, или по-скоро ековандали, трябваше да прекъснем обществения транспорт и навигацията в Канале Гранде, както и да извършим изследвания на водите водите и проверката на наскоро реставрираните колони на Моста Риалто“, пише Бруняро в изявление, публикувано от кметството на Венеция.

„Венеция е крехък град, който трябва да бъде обичан и преди всичко да бъде уважаван. Стига толкова“, добави той.

„Шегата е добра, стига да не трае дълго. Ние ще стигнем докрай и ще ги осъдим (XR активисти) – надявайки се, че този път ще има ефективно наказание.“

В Италия наказанията за подобни вандалски прояви са доста сурови, тъй като Венеция и повечето градове, които биват таргетирани от екоактивисти, са защитени от закона за културно наследство.