Екоминистърът: Няма замърсявания в българската част на Черно море от Нова Каховка

  23 Август 2023, 09:42     1025     0   
     


Българската част на Черно море няма замърсявания в резултат на разрушаването от Русия на язовирната стена на язовир "Нова Каховка" в Украйна. Това обявиха от Министерството на околната среда и водите на пресконференция във Варна. Изводът е на база изследване на института по океанология при Българската академия на науките.

При него по цялото крайбрежие от Север на Юг е търсено превишаване на нормите за тежки метали, радионуклеиди, нефтопродукти и пестициди, като не се засича превишение по нито един от тези показатели. Следенето на качеството на водата продължава на три пункта - край Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов коментира, че това за пореден път доказва, че твърденията за очаквани замърсявания са част от руските хибридни атаки.

На пресконференцията от РИОСВ - Варна, обявиха, че от 2019 г. до началото на този летен сезон заведенията, разположени в района на пристанището, незаконно са изхвърляли отпадните си води в дъждовната канализация, която пък е заустена в морето. Това било и обяснението на появата на много мокри кърпички и други замърсявания в района на зоната на къпане след всеки дъжд.

Това вече е спряно, като заведенията вече са се включили към битовата канализация. Община Варна предстои да установи кои за виновните за предишното решение и да наложи санкции.

Междувременно днес от сдружението на заведенията обявиха, че обмислят да съдят неправителствената организация "Активни потребители" заради данни от тяхно изследване на качеството на морската вода. Според него е установено замърсяване над нормите с бактерията ешерихия коли на 7 от 11 изследвани плажа по Южното Черноморие, като на места замърсяването е до 41 пъти над нормата.
По повод проучването на "Активни потребители" Юлиян Попов коментира, че индивидуалните казуси не бива да водят до генерални заключения. Той подчерта, че не е работа на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да крие данни, за да популяризира туризма, и допълни, че има доверие в инспекциите по места.

"Всяко проучване на граждански организации би трябвало да бъде вземано предвид", допълни министърът. Според него обаче обективността на резултатите трябва да бъде дискутирана със съответните институции, които правят изследвания по позната и установена методология.