Екостикерите на автомобилите влизат в сила от 12 юли

  03 Юли 2021, 15:56     9823     0   
     


След по-малко от месец годишните прегледи на автомобилите ще имат нов компонент.

От 12 юли ще бъде издаван нов модел стикер, който ще съдържа данни за емисиите, отделяни от автомобилите.

Екостикерите са разделени на 5 категории, като петата е за електрически и хибридни автомобили. Тези категории не отговарят на европейските – от 1 до 6, зададени от производителя, а са продиктувани от българските власти, съобщи БТВ.

Целта е в определени дни със завишени нива на вредните емисии общините да ограничават достъпа до централните части на градовете за автомобили, които замърсяват въздуха.

„Стикерът ще е с информация за екологичната група, техническата изправност, валидността на прегледа за техническа изправност и екологичната група на превозното средство. Ще има вграден чип, който ще се чете от устройство“, обясни в ефира на „Тази сутрин“ Бойко Рановски, директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Ако тази година вече сте преминали технически преглед, срокът му остава валиден. Ако обаче в рамките на този период бъде въведено ограничение за влизане в градовете на автомобилите с по-ниска еко категория, водачите трябва да посетят пунктовете за втори път – за да им бъде направено замерване на емисиите и съответно дадена категорията, на която отговарят.

Засега талонът за технически преглед не отпада, но в бъдеще се предвижда такава възможност.