Емил Димитров: Бургас е заплашен от воден режим

  07 Септември 2020, 11:41     2818     2   
     


"Бургас е заплашен от воден режим. Градът и Южното Черноморие имат вода за около 5 месеца”, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред Нова.

Според екоминистъра цялата област е заплашена от водна криза ако не се вземат сериозни мерки за по-ефикасното управление на язовир Камчия.  

„Цялото Черноморие, ако не управляваме Камчия по друг начин, ще има проблем. За Бургас проблемът стои, има вода за 5 месеца, трябва за 15, за Бургас трябва да положим изключителни усилия”, смята той.

Проблемът е, че много от язовирите от години не се пълнят ефикасно, а само се източват.

„Един язовир по 5 години не се пълни, само се изпразва. Накрая язовирът е празен. Един мандат като мине, по Конституция има избори и идва следващ мандат. Понякога бързо се точат язовирите, понякога и бързо се пълнят. Общото с мен е, че трябва да предвидя какво да правим за цялата следваща година, а не знам докога ще съм министър”.

Той коментира и ситуацията с ниското ниво на язовир Копринка. При него не работят изпускателите, а това ще създаде проблем ако се напълни, тъй като няма как да се изпуска водата и той може да прелее.

„От 15 години вода от яз. Копринка към яз. Жребчево е подавана в изключително минимални количества. Останалите са отивали към Стара Загора, два ВЕЦ-а, напояване и оттам към реката. Тази година трябва да променим администрирането. Като точиш язовира за пет различни неща, а трябва и да остане пълен – няма как да се случи в четвърта поредна сушева година. Затова трябва много внимателно от него  да изпратим в яз. Жребчево, за да има за енергетика”, обясни Димитров.

Димитров добави, че ако безводието продължи, няма с какво да се запълват сондажите за Ямбол, Сливен, Елхово и Нова Загора. За тези общини сондажите към момента са овладени, но опасност от водна криза винаги има.

За него притеснителни са язовирите в Източна България.


     

Mihail15.09.2020 г., 14:45 ч.

Gospodin ministar elate da vidite v obshtina Sungurlare selo Slavqnci kade otiva piteynata voda i nikoy ne vzema merki a vie mi govorite za rejim

Алекс10.09.2020 г., 15:39 ч.

Толкова години къде са били псевдо-еколозите у нас, които не са алармирали за източването на язовирите?