Ердоган: Ще направим „Канал Истанбул“ на инат

  01 Март 2021, 13:00     14014     0   
     


Каналът "Истанбул", който трябва да свързва Черни и Мраморно море, отново е в центъра на политическата дискусия в Турция, след като президентът Реджеп Ердоган и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу размениха реплики по въпроса.

Припомняме, че каналът "Истанбул“ е изключително стара идея, която има своето начало още по време на управлението на султан Сюлейман Великолепни през 16ти век. Той трябва да свързва Черно и Мраморно море и е една от по-амбициозните идеи на Ердоган. Съвременният проект предвижда изграждането на изкуствен канал през мегаполиса, дълъг 43 километра и широк 400 метра. Основната му роля ще е да облекчава морския трафик през натоварения Босфор.

Първи темата отвори Ердоган по време на конгреса на управляващата "Партия на справедливостта и развитието" в Истанбул.

„Сега не им харесва проектът за изкуствен канал, опитват се да го спънат, а всички технически работи по проекта са завършени. Въпреки тях ще направим „Канал Истанбул“. Ще го направим на инат“ заяви президента Ердоган.

Кметът на Истанбул не пропусна да му отговори, заявявайки, че в града не се действа на инат.

„На онези, които казват, че непременно ще действат на инат, аз отговарям. Истанбул е тук. Но нека не забравя. Истанбул е доказал едно нещо – той е по-голям от един“ каза Имамоглу, цитиран от в. "Сьозджу".

В Турция спорът за грандиозния проект, който би струвал 75 милиарда лири, се задълбочава. Въпреки че има своите привърженици, все повече експерти изразиха скептицизъм и неодобрение към идеята.  

Основните критики към проекта са, че той е прекалено скъп, както и, че прокопаването на канала ще има негативно въздействие върху околната среда.  

Турският "Съвет за научни и технически изследвания" заяви, че докладът за въздействие върху околната среда, който бе приет през януари 2020г., стои далеч от науката. На подобно мнение са и от "Съюзът на камарите на инженерите в Турция", който предупреждава, че проектът ще унищожи най-значимия водоизточник на Истанбул – язовир Сазлъдере.

Привържениците на идеята пък изтъкват, че за строителството на канала ще бъдат наети най-малко 10 000 турски граждани, а прокопаването ще облекчи значително морския трафик в региона, което ще донесе печалби в бъдеще.