Европейската комисия не успява да получи подкрепа за 3 вида ГМО

  15 Февруари 2017, 11:25     1390     0   
     


Снимка: http://www.greenpeace.org

Брюксел – На 27 януари 2017 г., предложение на Европейската комисия (ЕК) не можа да събере нужните гласове на представителите на националните правителства, за да бъдат одобрени два нови генно-модифицирани (ГМ) вида царевица и да бъде удължено одобрението за единствената генно-модифицирана култура, позволена в ЕС в момента. Вотът показва, че ЕК е далеч от постигането на гласовете, нужни за одобрението на трите произвеждащи пестициди, генно-модифицирани вида царевица.

Експертът по хранителните политики на „Грийнпийс“ ЕС, Франциска Ахтерберг каза: „Днешният вот е ясен знак за това, че все още няма апетит за ГМ посеви в Европа. Повечето държави не подкрепиха предложенията на комисията, въпреки факта, че могат да забранят отглеждането им на национално ниво. Имайки предвид широкоразпространената опозиция срещу ГМ посевите сред гражданите на ЕС и парламента, комисията би била сляпа, ако интерпретира това като зелена светлина. Генно-модифицираните култури не са нищо повече от реквизит за вредното, интензивно земеделие, което се рекламира от агрохимичните компании. Европа трябва да отметне страницата на ГМО един път и за винаги, и да фокусира усилията си върху спешната нужда от екологично земеделие.“

Предистория

Европейската комисия предложи одобрение за култивиране на царевица 1507 на DuPont Pioneer и царевица Bt11 на Syngenta, както и подновяване на разрешението за царевица MON819 на Monsanto, единствената ГМ култура, отглеждана в Европа до момента.

Ако бъдат одобрени, трите разрешения биха били валидни в 9 от 28-те членки на ЕС, както и в три региона (Англия в Обединеното кралство, Фландърс и Брюксел в Белгия). Останалите държави и другите региони в Обединеното кралство и Белгия използваха новия механизъм за отказване на ЕС, за да предотвратят отглеждането на ГМ култури на тяхна територия.

Комисията посочи, че ще вземе решението относно тези три ГМ култури пред комитет по жалбите, съставен от представители на страни-членки на ЕС тази пролет.

Европейският парламент многократно влиза в противоречия с Европейската комисия относно политиките за генно-модифицирани организми (ГМО). През декември 2015 г., Парламентът обяви мораториум върху всички позволения за внос на ГМО, докато не влязат в сила нови правила за вземане на решения. Европейският парламент се противопостави на разрешението за внос на няколко ГМО на територията на ЕС и отхвърли предложените разрешителни за култивиране на ГМ царевици 1507, Bt11 и  MON810  в ЕС.

За повече информация относно одобрението на тези три ГМ царевици, прочетете тук (на английски език).

Бележки:

Комисията търсеше подкрепа от квалифицирано мнозинство. Това изисква положителния глас на поне 16 държави, представляващи поне 65% от населението на ЕС.

На гласуването за ГМ царевица MON810, 12 държави-членки на ЕС гласуваха „против“ (AT, BG, CY, DK, EL, FR, HU, IE, LU, LV, PL, SL), представляващи 31% от населението на ЕС, 10 държави-членки гласуваха „за“ (CZ, EE, ES, FI, IT, LT, NL, RO, SV, UK), представляващи 43%, и седем държави се въздържаха (BE, DE, HR, MT, PT, SK), представляващи 22%.

На гласуването за ГМ царевици 1507 и Bt11, 13 страни гласуваха „против“ (AT, BG, CY, DK, EL, IE, FR, HU, LU, LV, PL, SL, SV), представляващи 33% от населението на ЕС, осем гласуваха „за“ (EE, ES, FI, IT, LT, NL, RO, UK), представляващи 43%, и седем се въздържаха (BE, CZ, DE, HR, MT, PT, SK), представляващи 24%.

Източник: http://www.greenpeace.org


     

 


Последни