Европейските зелени искат ЕС да дава ежегодно по 1.5 трилиона евро за зелени политики

  30 Януари 2024, 16:42     1398     0   
     


Зелените в Европейския парламент излязоха с доклад, според който, Европейският съюз трябва да инвестира по 1.5 трилиона евро всяка година, за да достигне целите за въглероден неутралитет през 2050г.

Това се случва на фона на очакваното през следващата седмица предложение на Европейската комисия, според което ЕС ще трябва до 2040г. да намали емисиите си с 90% спрямо 1990г.

Според доклада на зелените най-голяма, 1.16 трилиона евро, трябва да е инвестицията в технологии, директно свързани с т.н. „net zero” или достигането на въглероден неутралитет.

„Голяма част от нужните средства са налични, просто трябва да бъдат правилно разпределени“ коментира евродепутатът Филип Ламбер от групата на Зелените.

Натискът на Зелените е оправдан, предвид факта, че европейската бюрокрация се подготвя за избори, след които поставянето на подобни цели в сферата на екологията вероятно ще бъдат невъзможни.

За това говорят предварителните проучвания на социолози, спадът на доверие към зелените в цяла Европа, противопоставянето на някой държави членки срещу прекалено скъпите зелени политики на ЕС и ЕК, както и огромните протести на фермери и земеделци в цяла Европа.

Вероятно след изборите през юни тази година Европа ще тръгне в нова, по-умерена посока в сферата на екологията.