Фотограф засне уникална кадри в най-дългата система от подводни пещери в света(Галерия)

  22 Февруари 2021, 19:41     6437     0   
     


Сак-актун е най-дългата система от подводни пещери в света. Тя се простира на повече от 364 км, като разполага с повече от 180 сеноти – дълбоки подводни ями от карстов произход.

Намира се на полуостров Юкатан, в близост до курортния град Тулум, Мексико. Пещерната система се е формирала в края на последната ледена епоха, когато пещерите са били над морското равнище и са залети в следствие на топене на ледове.

Смята се, че пещерите са имали особено религиозно значение за Маите, тъй като вътре са намирани човешки останки и над 140 археологични обекти свързани с изчезналия народ. Мнозина приемат Сак-актун за най-значимия подводен археологичен комплекс в света.

Заради филтрацията от скалите, водата в комплекса е кристално чиста и почти напълно прозрачна.

Мартин Броен е 50-годишен американския фотограф, който през последните три години подготвя посещението си в свещените пещери. Най-голямата му пречка е светлината, защото в голяма част от пещерите е абсолютна тъмница.

Тази година Броен предприема пътуването и успява да посети над 60 от пещерите в комплекса, улавяйки на лента уникалния пейзаж, който малцина са виждали.

„Няма друга светлина, освен тази, която си донесеш сам. С всеки кадър изпробвате максималните възможности на фотоапарата, плувайки с тежка водолазна екипировка, понякога намирайки се на час от най-близкият изход от пещерите“ коментира Мартин Броен.

Долу може да видите част от снимките, направени от Броен по време на пътуването му в Мексико: