Фотокапан засне два малки явански носорога, родени в дивата природа(Видео)

  20 Декември 2022, 22:58     3737     0   
     


Снимка: Властите в Индонезия споделиха снимка и кратко видео, на което се вижда едното малко.

Фотокапан засне два малки явански носорога, родени в дивата природа, съобщи индонезийското министерство на околната среда.

Новината носи изключително голяма надежда на природозащитниците, тъй като яванският носорог е критично застрашен и се смята за най-редкия бозайник на Земята. В дивата природа са останали едва 77 индивида, с двете малки включително, всички живеещи в национален парк Уджунг- Кулон в западната част на остров Ява.

„Раждането на двете малки показва, че има надежда за устойчивото развитие на яванските носорози“ коментира министъра на горите Сити Нурбая Бакар.

Някога яванският носорог е бил най-разпространеният азиатски носорог, обитавайки цяла Югоизточна Азия, от Индия до Китай и островите Суматра и Ява.

Заради бракониерския лов заради рогата им, които в азиатските култури се смятат за притежаващи вълшебни и изцелителни свойства, в края на миналия век броят им бива претопен до критичните едва 60 екземпляра.

Днес яванският носорог, който е вторият най-едър и най-застрашеният от петте вида носорози, може да бъде срещнат единствено в национален парк Уджунг- Кулон в западната част на остров Ява.

Долу може да видите кадри, споделени от индоензийските власти, на които се вижда едното малко, заедно с майката: