Гърция облекчава екологичните изисквания, за да насърчи инвестициите

  07 Май 2020, 15:58     7519     6   
     


Гръцкият парламент прие проектозакон за „модернизация на екологичното законодателство“. Решението бе подкрепено от 158 народни представители, като само 58 гласуваха против.  

„Новите регулации приети от парламента поставят ясни правила при опазването на околната среда, но в същото време дават възможност за бързо и устойчиво развитие. Те ще сложат край на инвестиционните планове, които са „заседнали в чекмедже“ коментира министър председателят Кириакос Мицотакис.

Законът ще промени регулациите за използване на земя, начина за извършване на екологични оценки и екологично лицензиране и управлението на защитени зони и зони част от мрежата на НАТУРА 2000. С него ще бъдат улеснени процедурите за изграждане на възобновяеми източници на енергия като ветрогенератори и ще даде възможност за проучване за полезни изкопаеми в защитени зони.

Новите правила ще позволят зоните от НАТУРА 2000 да бъдат разделени на четири категории според характеристиките им. Четирите групи ще имат ясни правила, за това каква дейност е разрешена и забранена.

Зоните от НАТУРА ще бъдат управлявани от новосъздадената Организация за околната среда и промени в климата. Тя ще изготвя становища при наличие на инвестиционен проект в дадена зона.  

„Целта ни е да намалим времето, което е нужно за изкарване на всички екологични разрешителни от 8 години на 150 дни. Ако не направим нищо ще останем държавата, в която никой не иска да инвестира, особено във времена на коронавирус“ добави министърът на околната среда Костис Хацидакис.

Част от предложенията в проектозакона са:  

  • поставяне на времева рамка за изготвяне на екологични оценки и разрешителни,
  • разделяне на зоните, част от НАТУРА 2000 в четири категории според тяхното ниво на защита,
  • разрешаване на частни изпълнители да изготвят екологични оценки и оценки за въздействие върху околната,
  • увеличаване на срока на действие на екологични разрешителни от 10 на 15 години,
  • увеличаване на срока на действие на екологични оценки до 25 години,
  • събиране на всички екологични разрешителни в един общ документ,
  • улесняване на процедурата за изграждане на възобновяеми източници на енергия,
  • разрешаване на проучвания за полезни изкопаеми в определени защитени зони.

 


     

Маркони09.05.2020 г., 17:02 ч.

Дано нашите управници да се поучат решението на Гърция. И при нас има нужда спешни промени екологичното законодателство.

Асен08.05.2020 г., 20:21 ч.

Натура 2000 у нас е една от най-големите измами, сътворени от зелените.

Димов 08.05.2020 г., 14:41 ч.

Точно така .Тъпчем на едно място така,че скоро ще затънем до шия.

Асен Антонов08.05.2020 г., 14:01 ч.

Гърците очевидно схващат как трябва да се направят нещата. За разлика от северните им съседи, които...тъпчат едно и също сто години и нищо.

Петко07.05.2020 г., 17:13 ч.

Пак ще им дишаме прахта на гърците.

Димов07.05.2020 г., 16:57 ч.

Браво на гърците,така се прави.Тука ,като писнат 5 човека и всичко се спира.Ни газ,ни нефт,Белене,Южен поток,Бургас Александропулис ,писти ,лифтове.Пълен блокаж.