Гигантски панди някога са бродели из земите на днешна България

  21 Ноември 2022, 14:55     3806     0   
     


A.Nikolovi са близки роднини на гигантската панда и някога са бродели из земите на днешна България, хранейки се с меки растения, вместо бамбук.

В научния „Журнал за палеонтология на гръбначните“ бе публикувано проучване, което доказва, че някога по българките земи са живели големи бяло-черни мечки, близки роднини на гигантската панда.

Историята на мистериозните панди започва в края на 70те години на миналия век. Тогава работници в мина близо до село Огняново в Ихтиманската Средна гора откриват два зъба на животни. Те ги изпращат в Природонаучния музей. Тогавашният главен палеонтолог на музея, Иван Николов, ги описва, опакова и те биват забравени за дълго време.

Преди няколко години обаче, Николай Спасов от Природонаучния музей, открива двата зъба и започва да ги изследва. След дългогодишен труд той разбира, че най-вероятно става въпрос за неизвестен вид панда, а в разгадаването на мистерията се включват учени от цял свят. Оказва се, че те принадлежат на новооткрит вид падна, която е близък роднина на азиатската гигантска панда.

Латинското име Agriarctos Nikolovi е избрано в чест на Иван Николов.

Българската панда е била със сходни размери като днешните гигантски панди – между 70 и 120 кг тегло и дължина до 2 метра. Диетата й е била изцяло вегетарианска. Тя обаче не се е хранела с бамбук, тъй като зъбите й не били достатъчно здрави, за да го прави.

Учените смятат, че българската панда е изчезнала преди около 6 милиона години, в края на Миоцен, когато средиземноморският регион е обхванат от историческа суша, а Средиземно море почти пресъхва. В този период пейзажът на българските земи се е променил драстично, а влажните гори, в които са живеели пандите, са изчезнали. Така A.Nikolovi останали без прехрана и изчезнали завинаги.

Интересно е, че това не е бил единственият вид гигантска панда, който е обитавал Европа. Благодарение на фосили учените знаят, че преди няколко милиона години на Стария континент са живели няколко вида гигантски панди, а българската панда вече е част от тази група.

За жалост днес на света има само един оцелял вид гигантски панди – азиатската. Останали са едва 1,864 представители на вида, почти всички в резервати в Китай.