Горещата минерална вода край Златоград е с лечебни свойства за стомашни, чернодробни, бъбречни заболявания

  14 Август 2017, 09:46     2571     0   
     


Снимка: http://zolotoigorod.blogspot.bg/

Горещата минерална вода от находището при с. Ерма река е с лечебно-профилактични свойства при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречно-урологични, метаболитни и др. заболявания. Това съобщиха от Община Златоград, позовавайки се на издадена от Министерството на здравеопазването Балнеологична оценка за сондаж "Ерма река". Находището на геотермални води при Ерма река е част от плановете на Общината за създаване на балнеоложки комплекс в Златоград.
При използване за външно балнеолечение и балнеопрофилактика, минералната вода от сондажа се препоръчва за заболявания на опорно-двигателния апарат- артрити, артрози , ревматоиден артрит; периферната нервна система, кожни проблеми и др. В оценката се посочва, че лечебно-профилактичните свойства на водата се определят от нейната висока минерализация и наличието на хидрокарбонатни, сулфатни, натриеви, калциеви и флуорни йони, както и метасилициева киселина в колоидно състояние.
Плановете на Община Златоград за експлоатация на находището при Ерма река напредват, след като бе извършен сондаж, с който горещата минерална вода е извадена на повърхността. Общински проект предвижда да се използва геотермалната вода за балнеология и отопление на обществени сгради в Златоград. Следващата фаза от проекта е свързана с изграждането на водопровод от с.Ерма река до Златоград, за прокарването на който общинарите ще търсят бюджетно или европейско финансиране./ БТА