Готвят четири ветропарка в Черно море с мощност колкото 5 АЕЦ-а Козлодуй

  01 Март 2023, 19:03     15324     0   
     


По проект четирите ветропарка ще заемат площ от около 800 квадратни километра – малко под 2 пъти територията на София, а максималната им производствена мощност ще е 9.5GW – почти колкото 5 АЕЦ Козлодуя.

 

Днес сутринта, в Гранд Хотел Милениум, се е провела дискусия, организирана от Центъра за изследване на демокрацията, на тема сътрудничество между оператори, разработчици енергийна инфраструктура и екологични организации при изграждане на крайбрежни ветропаркове в Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Тя се организира в партньорство с Offshore Coalition for Energy and Nature(OCEAN), която се занимава именно със създаване на връзки между различни играчи в индустрията с възобновяеми енергийни източници.

Дискусията има за цел да повдигне въпроса изграждането на паркове от вятърни турбини в българската акватория на Черно море.

Според източниците на Еко Новини обаче провеждането на тази дискусия в момента изобщо не е случайност.

В 48 Народно събрание ГЕРБ и Демократична България се опитват да прокарат два идентични законопроекта, които да позволят започването на процедура за изграждане на ветропаркове в Черно море. И двата падат в Комисията по околна среда, след като получават негативни становища от Министерство на земеделието, Министерство на туризма, Асоциация на производителите на рибни продукти и Българско дружество за защита на птиците.

Основните притесненията са, че подобни паркове ще имат сериозни негативни ефекти върху морската флора и фауна, най-вече рибите и делфините, ще пречат на риболова в тези зони, ще дезориентират прелетните птици и прилепи и ще имат негативни ефекти върху летния туризъм.

Според източниците ни тези законопроекти имат за цел да направят възможно изграждането на четири ветропарка в българската акватория на Черно море – Варна, Шабла, Обзор и по морската граница с Турция. По проект те ще заемат обща площ от около 800 квадратни километра – малко под 2 пъти територията на София, а максималната им производствена мощност ще е 9.5GW – почти колкото 5 АЕЦ Козлодуя. Проектът на Шабла предвижда паркът да се намира само на километър от българския бряг. 

Сега, тъй като инвестициите за тези проекти са гигантски, от Центъра за изследване на демокрацията вероятно започват да отъпкват почвата за дискусия по темата, която да се проведе в 49 Народно събрание.

 

„Център за изследване на демокрацията“  е първата неправителствена организация в България. Основана е през 1989г. е от бивши асистенти от Института по история на Българската комунистическа партия. ЦИД е основоположник на неправителствения сектор в България.

Организацията е сред най-влиятелните в България и има изключително силно лоби, финансирано от американски дарители. Основната й дейност е изготвяне на политически изследвания и прогнози.

Основатели са Огнян Шентов, Иван Кръстев, Евгений Дайнов, Деян Кюранов, Антоний Тодоров, Георги Прохаски.