Грета Тунберг: Грешка е Германия да затваря АЕЦ и да се обръща към въглища

  12 Октомври 2022, 14:52     2915     1   
     


Активистката Грета Тунберг смята, че Германия прави грешка, затваряйки атомни електроцентрали, докато в същото време възстановява работата на въглищни топлоелектроцентрали из страната.

В интервю пред Сандра Майшбергер младата еколожка заявява, че в случаят Германия допуска грешка и се изказва против въвеждането на стари ТЕЦ-ове в експлоатация.

„Ако атомните електроцентрали работят, мисля, че ще е голяма грешка да бъдат спрени и Германия да се насочва отново към въглищата“ смята Грета.

Изказването идва в момент, когато Германия се очаква да затвори трите си атомни централи до края на годината, като единствената отсрочка, която се коментира за момента, е на само два реактора и то най-много до април 2023г.

В същото време Берлин възстановява топлоелектроцентрали из страната, и дори субсидира оператори с по 450 милиона евро, за да приведат ТЕЦ-овете си в работна готовност за зимата, а в страната се предвиждат редица мерки за намаляване на потреблението на електричество, като въвеждане на максимална температура от 19 градуса в административни и офис сгради, премахване на отоплението в коридори и чакални, изключване на топлата вода в обществени тоалетни и др.

Изказването да Тунберг веднага създаде голяма полемика в Германия, из чието население преобладава сантиментът против атомната енергия.

Финансовият министър Кристиян Линднер обаче приветства мнението на Грета Тунберг и коментира, че „в подобна криза и енергийна война, всяка една възможност за произвеждане на електроенергия трябва да работи и да е свързана с мрежата“.

Зелените пък, които са поставени в тежка ситуация, настоявайки за изключването на АЕЦ и ТЕЦ от енергийната мрежа, критикуваха изказването й, а бившата председателка на партията Симон Петер го определи като „лишено от смисъл, тъй като атомните електроцентрали са ненужни вече, а ядреното гориво идва от Русия“.


     

ha ha12.10.2022 г., 16:22 ч.

Хайде сега и жълтопаветниците белев, ковачев,цона - мона и другите некъпещи се врекльовци да ревнат с глас - дайте ни отново МОСВ, щот не сме депутати и ТЕЦ-овете са в противоречие със зелената сделка, от която чакаме доста кинти!

 


Последни