Грета Тунберг през 2018: Промените в климата ще унищожат човечеството до 5 години

  13 Март 2023, 15:29     3434     1   
     


„Топ климатолог предупреждава, че промените в климата ще унищожат човечеството, ако не спрем да използваме изкопаеми горива в следващите 5 години“.Това гласи публикация на Грета Тунберг в Туйтър от 2018г.

През последните няколко дни тези думи на Грета от преди 5 години започнаха да обикалят из медиите и социалните мрежи, а сега се оказва, че без обяснение, на 8 март активистката е изтрила публикацията си от 21 юни 2018г.

Към туйта на Тунберг имаше и линк към статия в сайта “Gritpost”, която е озаглавена „Топ климатолог: хората ще изчезнат, ако не се справим с промените в климата до 2023г“.

В нея, манипулативно подбрани, са цитирани откъси от интервю на харвардския професор по атмосферна химия Джеймс Андерсън пред Форбс. В него той никъде не твърди, че човечеството ще изчезне, а обяснява теорията си, че промените в климата водят Земята към климат подобен на този през епохата еоцен преди 33 милиона години, когато на двата полюса е нямало сняг.

Тук е важно да вметнем, че ако погледнем последните 500 милиона години ще разберем, че е имало само четири периода, в които Земята изобщо е имала ледена покривка на поне един от полюсите. Тоест само през около една четвърт от тези 500 милиона години Земята е имала ледници.

Глобалното затопляне – естествен процес или резултат от човешка дейност?  

Обратно към Грета.

Сайтът „Gritpost” и всички статии в него отдавна са изтрити. Вероятната причина е, че всичките манипулативни твърдения, изкривени цитати и откровени лъжи, че Земята ще преживее някакъв катаклизъм, който ще унищожи човечеството, уви не се сбъднаха.

През 2018г. Грета Тунберг е на 15 години и е на върха на славата си. Тя бе приемана за дете чудо, световните лидери искаха да се срещат с нея, а международните форуми и даваха трибуна.

Тогава тя използваше светлината на прожекторите, за да ни залива ежедневно с подобни недоказани твърдения, пропагандиращи, че скоро ни очаква климатичния катаклизъм, който обаче, погледнат от позицията на времето, така и не идва.

Вероятно някой ден времето ще покаже и кой седи зад Грета.  


     

Алекс13.03.2023 г., 17:35 ч.

Една от традиционните опорки и на кръга "Капитал" на олигарха Иво Прокопиев у нас, която вече години наред не се сбъдва...