Хиляди исландци посетиха вулкана Фаградалсфял(Видео)

  25 Март 2021, 13:50     3314     0   
     


Изригването на вулкана Фаградалсфял предизвика огромен интерес в Исландия, а хиляди местни го посетиха, за да се насладят на красотата на природния феномен. Това бе първото изригване на вулкана от поне 800 години насам.

Интересното в случая е, че вулканът нямаше реално изригване, а започна плавно да изпуска реки от лава през миналата седмица. Този процес започна в петък на 19 март, а геолозите смятат, че той може да продължи с месеци.

Изригването на исландския вулкан бе предизвестено от около 50 хиляди земетресения само през последния един месец. Тези трусове са резултат от движението на магмата през земните слоеве към повърхността.

Заради близостта на Фаградалсфял до столицата Рейкявик, през последните дни вулканът бе посетен от хиляди исландци. Огромният поток от хора провокира местните власти да създадат организация за посетителите. Ежедневно геолози определят безопасни маршрути до вулкана, а на място бяха изпратени полицаи и планински спасители, които да гарантират за сигурността на посетителите.

Долу може да видите кадри от изригването на Фаградалсфял: