И тази година ще се изхвърлят ваксини за грип

  20 Ноември 2020, 12:34     5574     3   
     


Снимка: Хиляди ваксини не стигнаха до пациентите заради лошо разпределение

За поредна година в България ще се изгарят големи количества ваксини за грип. Основната причина е в лошото разпределение на получените бройки от страна на Министерство на здравеопазването.

Преди около месец по аптеките в София имаше истинска война за ваксини. Холанските  „Инфловак“ бяха свършили още в средата на септември. Хората чакаха френските „Ваксигрип“ като се записваха в списъци по аптеките. Най-накрая ваксината беше доставена, но тя свърши за минути и то само за записаните се. По информация на фармацевти заявките им не са изпълнени, като са били намалени в пъти. При няколко стотин хиляди поискани, в мрежата са доставени само около 70 000. Много хора, въпреки желанието си, не можаха да се ваксинират.

От Министерство на здравеопазването обясниха на недоволните граждани, че по-голямата част от ваксините, около 180 000 опаковки, е разпределена към личните лекари. Но при тях има ограничение. Джипитата имат право да слагат безплатните ваксини само на възрастни хора над 65 години. Много малко хора са се възползвали от тази опция. Основната причина е, че личните лекари рязко ограничиха приема на граждани заради Ковид пандемията и не проведоха ваксинацията. Публичен факт е, че някои дори не вдигат телефоните на пациентите си.

Другата причина е ,че не бе направена достатъчно разбираема информационна кампания за възможност за  безплатно ваксиниране.

Получи се така, че хората, които искаха да си купят „Ваксигрип“ и да се ваксинират, не получиха тази възможност. Същевременно големи количества, заплатени от държавата, ще бъдат унищожени.

Същото се случи и миналата година.

Въпреки това от МЗ и през 2020г. повториха същата грешна схема. Вместо масово да се ваксинират хората, за да се предпази населението от сезонните грипове, от които годишно умират почти 2000 човека, колкото от Ковид пандемията,  ваксините се изхвърлят.

Заради лошото и грешно планиране много българи ще си отидат от усложненията от грипа,  въпреки добрите намерения на държавата за осигуряване на необходимите количества.

Това не трябва да остане без последствия, още повече, че ни предстои и ваксиниране за Ковид-19.  Ако същото се случи с ваксините за коронавирус, то милиони от тях, за десетки милиони левове, ще бъдат унищожени. Вместо да помогнат на хората, накрая само ще замърсят околната среда.


     

Богданов 21.11.2020 г., 20:22 ч.

Стига сте писали глупости във фейсбук. По аптеките ваксини НЯМАШЕ. Казваха ,че са насочени към личните лекари.А те какво ги правят не е ясно.

Иван Васирев21.11.2020 г., 08:55 ч.

Абсолютно вярна статия.Три дни обикалях аптеките и не намерих ваксина.Вкички ми отговаряха, нямаме ,не ни изпълниха заявката.

Друмев 20.11.2020 г., 23:27 ч.

Миналата година над 100 000 ваксини останаха неизползвани .