ИКЕА купи 43 000 декара гори в Америка, за да ги опазва

  01 Февруари 2021, 16:23     1499     0   
     


Компанията „Ingka”, която е собственик на магазините ИКЕА, е купила 43 860 декара гори в американския щат Джорджия, за да ги опазва. Покупката е част от политиката на компанията да постигне въглеродна неутралност до 2030г.

Земята е била закупена от организацията „The Conservation Fund”, която се заминава с опазването на гори в световен мащаб. От неправителствената организация коментираха, че са взели решението да продадат горите на „Ingka“, заради успешната им практика при опазването и поддържането на гори в световен мащаб.

„Много сме щастливи и поздравяваме “Ingka“ за добрата работа и отделеността при опазване на околната среда. Добре подържаните гори носят съществени ползи като чисти вода и въздух, както и помагат в борбата с промените в климата“ съобщиха от „The Conservation Fund”.

Според американските медии клаузите в договора между компанията и организацията са включвали забрана за обезлесяване на гората, задължение „Ingkа” да възстанови боровите дървета, както и да опазва местообитанията на Тексаската костенурка.

Това не е първата подобна покупка на компанията, собственик на ИКЕА, която притежава и управлява над два милиона и половина декара гори в САЩ, Естония, Литва, Латвия и Румъния.