Исторически наводнения в Австралия, източните щати са под вода

  22 Март 2021, 17:03     3921     0   
     


Източните части на Австралия са в плен на най-големите наводнения от 100 години насам. Над 20 000 души са били евакуирани, а крайбрежните части на щатите Нови Южен Уелс и Куинсленд са почти напълно потопени от водната стихия.

Наводненията са причинени от няколко дни изключително силни валежи, заради които много реки и канали са прелели, а стените на няколко язовира са се скъсали. В някои региони падналите валежи са три пъти повече от средните количества за целия месец март.

Жителите на 15 местности са помолени спешно да се евакуират. Като според австралийската метеорологична агенция над 10 милиона души живеят в териториите, в които има обявено предупреждение за опасно време.

Сидни е един от най-тежко засегнатите градове, където река Парамата преля, а най-големият язовир в региона на града, Уарагамба, бе критично близо до преливане.  

Според австралийските власти засега няма информация за жертви, като премиерът на Нови Южен Уелс нарече този факт „истинско чудо“.

„Не мисля, че някога в историята на Австралия сме имали подобно природно бедствие, което да връхлети толкова бързо, и то по време на пандемия“ коментира Гладис Береджиклян, премиер на Нови Южен Уелс. Тя добави, че подобно бедствие се случва „веднъж на 100 години“.

Австралийската армия се е включила в борбата със стихията с хора и военна техника.

Очакванията на метеоролозите са през утрешния ден ситуацията да става още по-тежка, а валежите по-силни. Те предупреждават за сериозна опасност от приливни вълни.

Долу може да видите кадри от историческото наводнение в Австралия: