Историческите наводнения в Китай взеха 33 жертви

  22 Юли 2021, 14:43     4794     0   
     


Броят на жертвите от историческите наводнения в китайската провинция Хънан се увеличи на 33. 

Най-тежка е ситуацията в най-големия град в провинцията – Джънджоу. Там само за три дни се изля годишната норма валежи. В района на града стихията изкара реки извън коритата и скъса стена на язовир. Водната стихия унищожи хиляди автомобили и причини сериозни щети на стотици сгради.

Приливната вълна навлезе и в метрото, където над 1000 души останаха във водния капан с часове. 12 души са загинали, блокирани в метровлаковете по наводнената линия.

Водата е навлязла в метрото, след като часове наред огромни количества са се трупали на паркинг до метростанция на линия 5. Тя е разрушила предпазните стени и е навлязла в тунелите.

В китайските социални мрежи повечето потребители разкритикуваха решението метрото да не бъде спряно предварително, а да продължи да работи, въпреки проливните дъждове. Това провокира китайското правителство да нареди да бъде направена спешна проверка на всички аварийни и отводнителни системи в града.

Метеоролозите в Китай описват стихията като „явление, което се случва веднъж на 1000 години“. Количеството валежите разби всички рекорди за дневни и часови норми от последните 70 години, в които се води официална статистика.

В другите части на провинцията дъждовете срутиха пътища и предизвикаха свлачища на много места. В град Луоян придошлата вода отвори 20-метрова дупка в стената на язовир Ихетан, който е в критична опасност от преливане.

Според местните власти над 200 000 души са евакуирани, а над три милиона са засегнати от наводнението. Очаква се валежите да продължат до края на седмицата. По предварителни изчисления, щетите, нанесени от наводнението, се равняват около 200 милиона долара.

Долу може да видите кадри от наводнението в Джънджоу: